گیاه Khat با نام علمی Catha edulis گیاه گلداری است به ارتفاع 2 تا 12 فوت (هر فوت معادل 30.5 سانتیمتر) که بومی بخش گرمسیری شرق آفریقا و شبه جزیره عربستان می باشد. خات از سال ۱۹۷۳ توسط سازمان جهانی بهداشت نوعی ماده اعتیاد آور محسوب شده و در منطقه صعده کشور یمن بطور وسیع کشت می شود.
غالبا مصرف کنندگان برگ های خات را می جوند اما گاهی اوقات نیز آن را کشیده یا دم می کنند. برگ این گیاه شامل دو نوع ماده مؤثر به نام های "کاتین" و "کاتینون" است که هر دو از داروهای محرک به حساب می آیند به طورى که به مصرف کننده احساس نشاط داده و تا حدودى جلوى گرسنگى را می گیرند. "قات زدن" به عمل مکیدن تدریجی شیره برگ گیاه خات گفته می شود.
طعم آن تلخ است و مصرف آن بیشتر در عصر و اوائل شب صورت میگیرد. کشورهاى تولیدکننده، مقادیر انبوهى محموله هاى منجمد، خشک و واکیوم شده خات را به اروپا و سایر نقاط جهان ارسال می کنند.
از عوارض مصرف آن کم اشتهائی شدید، بیش فعالی، آریتمی قلبی (نامنظم شدن ضربان قلب)، پرخاشگری و عصبانیت، بیخوابی و اختلالات گوارشی گزارش شده است. درمصرف طولانی مدت، خستگی جسمی، اختلالات سایکوتیک، افسردگی توأم با تمایل به خودکشی و توهم مشاهده می گردد.