- تاریخ ایجاد در شنبه, 12 مرداد 1392 08:24
- نوشته شده توسط مدیرت وب سایت
اعتیاد یک اختلال رفتاری است. هدف از درمان اعتیاد جایگزین کردن رفتارهای نامناسب با رفتار مناسب است. ممکن است بیمار معتاد رفتار مناسب را بشناسد، ولی عمدتاً انگیزه کمی برای تداوم رفتارهای مناسب دارد. سوءمصرف الکل و مواد رفتاری است که پایه بیولوژیک و محیطی دارد؛ پس میتوان رفتارهای مورد نظر را با دستکاری عوامل محیطی تحت تأثیر قرار داد. اساس «مدیریت مشروط» مداخلات رفتاردرمانی یا تغییرات رفتاری است که از طریق شکلدهی رفتار از طریق اعمال تقویتکنندههای مثبت انجام میگردد. این مداخله موجب افزایش انگیزه درمان میگردد.
ژتون (کوپن)، پول، هدیه، دوز منزل متادون معمولترین تقویتکنندههایی هستند که در مدیریت مشروط مورد استفاده قرار میگیرند. ژتون یکی از تقویتکنندههای معمول است و مطالعات بسیاری اثربخشی آن را به اثبات رساندهاند. اهدای پول نیز تقویتکننده خوبی است، ولی مشکل آن این است که به راحتی قابل تبدیل به مواد میباشد و ممکن است موجب تحریک وسوسه در بعضی از افراد گردد. هدیه هم میتواند کمککننده باشد، ولی شواهد اثربخشی آن کم است؛ یکی از مزایای هدیه این است که میتواند به صورت قرعهکشی (و نه به ازای تمامی رفتارهای هدف) داده شود و این هزینه مداخله را کاهش میدهد.
اولین مطالعات در مورد مدیریت مشروط در دهه 1960 انجام شد؛ الیوت و تیگه با انجام یک مطالعه کنترل نشده در مورد ترک سیگار برای اولین بار اثربخشی این مداخله را مورد بررسی قرار دادند. پس از آن تعدادی مطالعه کنترل شده توسط استیتزر، بیگلو و تعدادی دیگر از محققان در دهه های 1970 و 1980 بر روی بیماران تحت درمان با متادون انجام شد. در دهه 1990 با جایگزینی ژتون بجای پول در مطالعات کنترل شده اثربخشی بیشتر آن بخصوص در درمان کوکائین مورد تأیید قرار گرفت. با تأیید اثربخشی بیشتر ژتون از آن زمان بیش از 60 مطالعه و مرور بر روی بررسی اثر این درمان در شرایط مختلف انجام گریده است.
بنظر میرسد این مداخله میتواند اهداف متعددی را دنبال کند. با اعمال مدیریت مشروط تستهای ادراری مثبت کاهش مییابد؛ رابطه درمانی بهتر میگردد؛ اعتمادبنفس بیمار افزایش مییابد؛ قطع خودسرانه درمان با متادون کمتر میگردد؛ و مشارکت در جلسات رواندرمانی فردی و گروهی افزایش مییابد. این مداخله در گروههای مختلف بیماران مانند نوجوانان، زنان باردار، بیماران روانپزشکی و افراد بیخانمان؛ در شرایط متعدد مانند بیماران بستری، بیماران سرپایی و زندانیان؛ مصرف مواد مختلف مانند سیگار، حشیش، هروئین، کوکائین، الکل، و متآمفتامین اثربخش میباشد.