- تاریخ ایجاد در شنبه, 28 تیر 1393 14:08
- نوشته شده توسط گلفام سیف
لوئیز جانسون در کتاب خود تعریف مددکار اجتماعی را چنین آورده است: "مددکار اجتماعی در وهله اول شخصی است دارای تجارب زندگی , نیازهای بشری و روش زندگی شخصی و سیستم ارزشی , همچنین مددکار اجتماعی شخصی است کمک کننده که دارای مهارت با افراد و گروههای دیگر و توسعه روایط است .مددکار در یک موقعیت امداد رسانی از دانش لازم برای روشهای امداد رسانی را فراهم آورده و وسیله ایی برای پیاده سازی آن روش ها میسازد به علاوه دانشی را که از موقعیتهای دیگر آموخته به همراه دارد."
به طور کلی تعریفی که میتوان از مددکار اجتماعی ارائه کرد چنین است : مددکار اجتماعی فردی است حرفه ایی که از علم و دانش و مهارت لازم برخوردار باشد و ضمن رعایت اصول حرفه ایی خود به افراد و گروهها و جامعه کمک کند تا با تکیه بر تواناییها و امکانات م.جود در جهت حل مشکلات یا رفع نیازهایشان گام بردارند و از این راه به استقلال نسبی یا رضایت خاطر برسد.
تاریخچه مددکاری در جهان
در خصوص تاریخچه مددکاری اجتماعی حرفه ایی که به صورت قانونی وعلمی شروع شده باشد,بیشتر اندیشمندان و صاحبنظران ,انگلستان را نخستین کشور می شناسد که اقدامات اولیه برای سرو سامان دادن یا شکل دادن به خدمات اجتماعی انجام داده است.حمایت کلیسا تا اواخر قرن پانزدهم بعد از شیوع طاعون که موجب از بین رفتن 25 درصد مردم آن کشور و افزایش شمار گدایان و ولگردان و بیکاران و مهاجرت روستاییان به شهر اشاره کرد. بدین سبب دولت انگلیس قانون معروف به قانون فقرای الیزلبت را تصویب کرد برخی منابع سال تصویب این قانون را 1598 و برخی دیگر 1601 می دانند.
بیکاران سالمو معلولان و کهنسالان و افراد بی سرپرست زیر 18 سال سه گروهی بودند که ازحمایا این قانون برخوردار بودند.
بعد از این به دلیل بروز برخی از مشکلات مانند لسثمار کودکان 2 قانون دیگر تصویب شد قانون اسکان 1662 و قانون اردوی کار 1696.
توماس چالمرز کشیش اسکاتلندی که برخی او را پدر مددکار اجتماعی می دانند در سال 1814 نظریه در مورد چگونگی کمک به نیازمندان را ارائه و مطرح نمود که از نظر مددکاری نظام یافته و حائز اهمیت است.بر اساس همین نظریه به تدریج سازمانهای خدمات اجتماعی در قرن نوزدهم شکل گرفت.
آلمان نیز اولین کشوری بود که قانون تامین اجتماعی را در سال 1878 اجرا کرد و تا سال 1920 تقریبا سرتاسر اروپا این قانون را پذیرفتند
فرانسه هم از سال 1675 تا سال 1725 اقدامات اجتماعی انجام میداده است.
بعد از جنگ جهانی دوم با توجه به پیامدهای جنگ ممدکاری اجتماعی در اروپا و آمریکا دچار تحول و گتردگی شد.کنفرانس ملی خدمات اجتماعی در سال 1939 در امریکا برگزار شد .
ذکر این نکته ضروری است که نخستین مدرسه مددکاری در آسیا در سال 1938 در هندوستان تاسیس شد و سپس مدرسه مشابهی در ترکیه در سال 1957.
در مطلب آتی به تاریخچه مددکاری اجتماعی در ایران و ویژگی های یک مددکار خواهیم پرداخت.
سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
موفق باشید.